Pilotprojektet Samverket

SAMVERKET startade som ett 2-årigt Vinnova-finansierat pilotprojekt av Länsstyrelsen i Jämtlands län, Vasakronan AB, Gomorron Östersund AB och Niklas Huss AB. Syftet med projektet var att utforska och skapa ett nationellt koncept för coworking för myndigheter och all annan offentlig verksamhet, både som en fysisk arena, en community för nätverkande och kontakter, och som en digital plattform. Projektet skulle etablera, testa och utvärdera värdet av en gemensamma platser för kreativt och innovativt nytänkande inom offentlig sektor, där relevanta funktioner testades för att stärka innovationskraften mellan myndigheter, medborgare och näringslivet. Ambitionen var att utvärdera hur denna typ av platser skulle kunna stärka engagemanget hos offentliganställda, öka förmågan att hitta nya innovativa lösningar på komplexa samhällsutmaningar och medborgarbehov, samt öka kunskap och insikter kring sektorsöverskridande utmaningar. Skapa hängrännor mellan stuprören och bli klokare tillsammans, om man så vill.

Under projekttiden juni 2021 till maj 2023 utformades konceptet och två coworking- och innovationshubbar för offentlig sektor tog form - en i Stockholm och en i Östersund. Dessa två hubbar drevs sedan som pilotverksamheter under hela projektet och närmare 40 offentliga organisationer och totalt över 200 medlemmar deltog aktivt i arbetet. Konceptet, forskningsbakgrunden, metoderna, modellerna, lärdomarna och berättelserna från medlemmarna finns nu samlade och tillgängliga i Samverkets Playbook tillika projektets slutleverans.

En uttalad del av projektet var att hitta en ägare inom offentligt sektor för att konceptet skulle kunna drivas vidare efter projekttidens utgång i maj 2023. Projektet lyckades hitta en huvudman och en medlemsbaserad ägarstruktur i Östersund som kunde fortsätta efter projektets avslut, så verksamheten rullar nu vidare under ledning av Länsstyrelsen och med ett antal organisationer som aktiva och betalande medlemmar. I Stockholm har verksamheten satts på paus till dess vi hittar en motsvarande lösning med en tydlig huvudman.

Idén att skapa en plattform för att samla offentlig verksamhet har funnits hos flera aktörer, både i Sverige och utomlands. Under åren 2019-2021 genomfördes projektet Myndighetsnätverket i Jämtland med stöd av Länsstyrelsen i Jämtlands Län. Resultaten visade tydligt behovet och effekten av att samla myndigheter och skapa fysiska förutsättningar för att träffas och diskutera över traditionella gränser. Samtidigt har Vasakronan AB identifierat viljan och behovet av en samverkansyta och drivit dialog med myndigheter om detta under längre tid.

Vi vill skapa förutsättningar för fler att mötas, skapa och utveckla sina uppdrag, därför finns Samverket.

Projektorganisationen

Styrgruppen
Marita Ljung, Landshövding, Länsstyrelsen i Jämtlands län
Maria Anstett Rim, Länsledningskoordinator och utvecklare, Länsstyrelsen i Jämtlands län
Johanna Skogestig, VD Vasakronan
Ronald Bäckrud, Regionchef Vasakronan Stockholm
Maria Svensson Wiklander, co-founder Gomorron Östersund och The Remote Lab
Jenny Sandström, co-founder Gomorron Östersund och The Remote Lab
Niklas Huss, innovationsstrateg Niklas Huss AB och Mindshift Sverige
Darja Isaksson, Generaldirektör Vinnova

Referensgruppen
Darja Isaksson, Generaldirektör Vinnova
Christina Gellerbrandt, Generaldirektör Arbetsgivarverket
Clas Olsson, Generaldirektör Ekonomistyrningsverket
Linda Schön Dorci, VO Direktör Arbetsförmedlingen

Projektledning
Niklas Huss, innovationsstrateg Niklas Huss AB och styrelseordförande Mindshift Sverige
Maria Svensson Wiklander, co-founder Gomorron Östersund och The Remote Lab
Jenny Sandström, co-founder Gomorron Östersund och The Remote Lab

Övriga nyckelroller i projektet
Petra Norling, Community manager Samverket Stockholm
Sandra Olofsson, Community manager Samverket Östersund
Henrik Eriksson, Arbetsplatsstrateg Vasakronan

Medlemsorganisationerna under projekttiden

Här spirar goda idéer. Här skapar vi myllan där passionsfrukten* gror och vi växer tillsammans.

*En medlem uttryckte det så här: “På Samverket jobbar vi inte med morot och piska - vi skapar myllan där passionsfrukten kan gro!”

 Fotogalleri från Samverket Östersund och Stockholm