Aktiviteter och format för gemensam reflektion, kunskapsutbyte och samskapande

Allt som sker på Samverket är initierat av medlemmarna själva, och för att underlätta har vi använt ett antal olika format som återkommer och som har formats under resans gång. Vill man bjuda in till en aktivitet så finns alltid community managern som stöd och bollplank och gör det enkelt att lyfta frågor, dela med sig av kunskap eller samskapa kring ett område eller tema.

Onsdagsfrukostar

Varje onsdag kl 8:15 är det onsdagsfrukost på Samverket. Detta är ett stående inslag på veckan och många planerar sina interna möten utifrån att de vill delta på frukosten. Det är ett bra tillfälle att ha inbokade onboardingträffar med nya medlemmar då man snabbt kommer in i gemenskapen och många passar också på att förlägga delar av eller hela sin arbetsdag på Samverket just på onsdag pga frukost. Dock bör dessa fredas och inte kombineras med en aktivitet - människor behöver helt enkelt bara träffas och prata utan att ha ett givet ämne och det är det onsdagsfrukostar bidrar med.

Transparenta möten

Vår filosofi på Samverket är att all kunskap är öppen och tillgänglig för alla. Olika perspektiv stärker innovation och utvecklingskraft. Alla möten som sker i de öppna ytorna på Samverket sker i denna anda och är öppna och transparenta för alla att lyssna in på om man är nyfiken. Kanske man till och med vill bidra med en tanke, erfarenhet eller reflektion som kan öka värdet till mötet? Alla möten som sker i den öppna ytan synliggörs i vår öppna webbkalender, där det också anges om aktiviteten är möjlig att anmäla sig till för vem som helst eller om det är ett internt inriktat, men transparent, möte.

Samskapande möten

Många aktiviteter genomförs i form av eller med inslag av workshops. Ytorna är anpassade för och uppmuntrar till kreativt och interaktivt arbete i olika gruppkonstellationer. Ämnen varierar stort, och så även omfattningen. Det kan handla om allt från 60-minuters workshops till hackatons över flera dagar.

Lägereldssamtal

Den fiktiva lägerelden har blivit hjärtat av de fysiska miljöerna. Alla samtal runt lägerelden kan definieras som lägereldssamtal, men vi skiljer på löst modererade samtal kring ett givet tema och mer mallade format som “Hur gör ni?”, där frågeställaren efterfrågar input till en utmaning eller fråga, och “Så gör vi”, där en medlem eller organisation vill dela med sig av specifik kunskap i form av exempelvis en rapport, ett verktyg eller något annat som är relevant för andra. Fokus på alla samtal runt lägerelden är möjligheten till gemensam reflektion.

Hur gör ni?

Hur gör ni? är ett av de absolut första koncepten som utvecklades på Samverket och är så enkelt som det verkar. Inom medlemsorganisationerna så stöter man på utmaningar, eller gör saker för första gången som till exempel distansledarskap eller implementering av ett nytt IT-system eller IT-säkerhetslösningar. Genom att fråga en öppen fråga till de andra i communityn kring “Hur gör ni?” så får man ofta hjälp, stöd, råd, tips på sätt som deras organisationer löst det på eller tänkt kring eller utrett som kan korta ned ledtider väsentligt. En liten fråga som kan göra stor skillnad och dessutom skapa värdefulla kontakter.

Så gör vi!

Senaste tillskottet av aktivitetskoncept som handlar om att dela med sig av kunskap eller erfarenheter inom ett visst område. Det handlar ofta om föreläsningar där man berättar om projekt där resultatet eller arbetssättet kan vara relevant och av intresse för andra inom andra organisationer. En träff av det här slaget kan också följas av en mer öppen reflektion i form av ett lägereldssamtal.

Djupdykningar

Heldagar som belyser breda frågor där många kan ha ett intresse eller specifik sakkunskap. Dessa dagar kan också gälla specifika yrkesgrupper, som tjänstedesigners eller kommunikatörer, men det finns alltid möjlighet att som nyfiken på en yrkesgrupp delta vilket skapar ett öppet och inkluderande nätverkande.

Utbildningar

En längre form av “Så gör vi”, ibland uppdelad på flera tillfällen. Ett exempel är workshopserien “Självledarskap & tillitsbaserat ledarskap” i regi av RISE, som erbjöds samverkets medlemmar och andra inom offentlig sektor uppdelad i sex delar under 2022. Ett annat exempel är den två dagar långa grundkursen Tjänstedesign i offentlig sektor som erbjudits vid ett flertal tillfällen för Samverkets medlemmar.

Öppet hus

En gång per halvår har vi bjudit in till öppet hus-veckor där nyfikna individer från offentlig sektor får anmäla sig för att jobba från hubbarna en eller flera dagar under en vecka. Alla är välkomna, oavsett om organisationen man jobbar för är medlem eller ej. Dessa veckor är fullspäckade med aktiviteter och alla dagar startar med en kaffe/frukost eller liknande med allmän information om konceptet, lära känna varandra och lära känna lokalen. Ett flertal organisationer och individer har blivit medlemmar som en direkt följd av dessa veckor och det har skapat en känsla av öppenhet och välkomnande.

Asynkrona workshops

En asynkron, eller tidsoberoende, workshop innebär hos oss att man istället för att låta en grupp tillsammans workshoppa fram idéer vid samma tillfälle, förbereder ett självinstruerande material som får sitta uppe på exempelvis en vägg under en period. Ett exempel är Kronofogdens “kundresa”, där relevanta myndigheter under en öppet hus-vecka kunde markera var i processen en individ kom i kontakt med dem på vägen mot överskuldsättning. Syftet var att identifiera potentiella samverkansparter för att bättre kunna förebygga skuldsättning.

Ett annat exempel är “Kulturträdet”, som påbörjades under en workshop kring arbetsplatskultur. Trädet satt sedan kvar på väggen så att medlemmar och besökare kunde bidra med tips på vanor, ritualer och förutsättningar för hur man skapar god arbetsplatskultur i form av nya “blad” på grenarna.

Samverkets byggstenar - kortversionen

Organisationen

Samverket leds idag av Länsstyrelsen i Jämtlandslän som under det Vinnovafinansierade pilotprojektet också hade rollen som projektägare. Pilotprojektet hade som ett av huvudsyftena att lägga grunden för ett nationellt koncept där Samverket-hubbar kan finnas på olika platser runt om i landet och samverka mellan varandra, och i dagsläget finns Östersundshubben i drift och fungerar som modell. I Samverkets Playbook beskrivs grundtankarna bakom en framtida nationell organisation som kan stödja både etablering av nya hubbar och drift av befintliga hubbar.

Bilden visar den organisationsstruktur som växte fram under pilotprojektet och som används i Östersundshubben idag. Hur de olika forumen i den här organisationen fungerar kan du läsa mer om på sidan om Östersundshubben, och de beskrivs också i mer generella termer i Samverkets Playbook.